Breikracht

 arngroot
 arn6  arn7  arn5
 arn4  arn1  arn3
 arn11  arn2  arn10
Klik op afbeelding voor vergroting – Click to enlarge images
 arn9  arn12  arn8
Klik op afbeelding voor vergroting – Click to enlarge images

Verleden week was ik met Titia en Anke bij een lezing van Hanneke van Zuthem in Arnhem. Terwijl wij lekker zaten te breien, vertelde Hanneke over de Nederlandse breigeschiedenis. Heel interessant, ze had nog úren door mogen gaan. Hoewel meestal geldt dat hoe kouder (lees noordelijker) het land is, hoe interessanter de breisels, heeft Nederland toch ook wel wat te bieden op dit gebied. Staphorster vestjes, Bunschoter mouwtjes, floddermutsen en grolse wanten vormen ons brei-erfgoed. En in Marken had je Itse mutsen, waarvan de motieven en kleuren door vissers werden overgebracht van hun tochten naar onder meer Shetland. Leuk voor Titia, Anke en mij om te zien, want wij en nog een paar van onze breivrienden zijn daar in oktober voor de jaarlijkse Wool Week.

Gelderse mutsen, als je daar meer over wilt weten, dan moet je bij Anke Grevers en familie zijn…, ook voor prachtig kralenwerk!

Last week I was with Titia and Anke in Arnhm to attend a  lecture by Hanneke van Zuthem. While we knitting, Hanneke told us about the Dutch history of knitting. Very interesting, I wouldn’t have minded if she had gone on for hours. Although usually it is, the colder (ie more to the north) the country, the more interesting the kniting, the Netherlands still also have something to offer in this area. Cardigans from Staphorst, knitted sleeves from Bunschoten, floddermutsen (cotton baggy hats) and Grolse wanten (Groenlo mittens) are our knitting heritage. And in Marken you find Itse hats, whose motives and colors were taken by fishermen from their tours to Shetland. Nice for Titia, Anke and me to see, because we and a few of our knitting friends are there in October for the annual Wool Week.

Gelderse mutsen, if you want to know more about that, then you need to go to Anke Grevers and family… also for beautiful beadwork!

Leave a Reply