De Afstappertjes uit in Amsterdam

  adam1
 adam3  adam4  adam2
 adam6  adam5  adam7
Klik op afbeelding voor vergroting – Click to enlarge images

Afgelopen zondag trakteerde Lonnie, de eigenaar van de Afstap, haar Afstappertjes op een dagje uit in haar geliefde Amsterdam. De unieke winkel is al meer dan 40 jaar verweven met het hart van de stad. ‘Ons’ buurtje, tussen de Jordaan en de Dam, mag voor menig toerist een uitdaging vormen om te vinden, maar is naar mijn idee één van de leukste en authentiekste delen van de stad.

We startten met koffie en heerlijke appeltaart bij Dante aan de Singel, het café waarboven Herman Brood zjin atelier had. Het Grachtenmuseum is op een steenworp afstand, dus daar liepen we met z’n zevenen heen over de gracht. Tijdens de rondleiding werd ons uitgelegd hoe Amsterdam is ontstaan. Vooral het poppenhuis is geweldig. Je moet even rekken, strekken of door de knieën, maar dan zie je in de diverse kamertjes het dagelijks leven van de bewoners door middel van kunstige projecties van piepkleine dansende, werkende en spelende mensjes. Op de maquette van de binnenstad wezen Lonnie en Hanneke de huizen aan waar destijds de Afstap gestart is en de huidige lokatie in de Oude Leliestraat.

Maar van museumbezoek wordt een mens hongerig, dus daarna terug naar Dante om te genieten van een heerlijk dineetje. Dank je wel Lonnie, voor een zeer geslaagd en gezellig dagje!

Last Sunday Lonnie , the owner of the Afstap, treated her Afstappertjes to a day out in her beloved Amsterdam. The unique store is intertwined with the heart of the city . For over 40 years ‘our’ little street must for many tourists pose a challenge to find , but in my opinion this small neighbourhood, squeezed in between the Jordaan and Dam square, is one of the best and most authentic parts of the city.

We started with coffee and delicious apple pie at Dante on the Singel , the cafe above Herman Brood has had his studio. The Canal Museum is a stone’s throw away , so all seven of us went on foot along the canal to the museum. During the tour the origine and building of Amsterdam was explained to us. Especially the dollhouse is great. You just have to stretch  or get down on your knees , but then you see the various chambers daily life of residents through artful projections of tiny dancing, acting and playing little people . On the model of the town Lonnie and Hanneke pointed out where the houses were located in which the Afstap has been started and the current location in the Oude Leliestraat.

The museum visit made us hungry, so then we went back to Dante to enjoy a delicious dinner party. Thanks Lonnie , for a very successful and enjoyable day!

One Response to “De Afstappertjes uit in Amsterdam”

 1. Adrienne Says:

  Hello Carla,
  vanuit Brabant groet ik je. gisteren was ik in jullie winkel, heerlijk, ging met twee zakken mooie wol naar huis, weet je het nog? (oa voor een shawl voor mijn schoon-mama).

  Je zei dat je altijd blij was met kleine “brei-cadeaux”, nou vanochtend dacht ik opeens, ik heb er één voor jou, in de vorm van een mooi verhaaltje:

  Misschien heb je vernomen dat er in de Kunsthal, Rdam, een tentoonstelling is geopend over ” De 2e wereldoorlog in 100 voorwerpen”. Nu blijkt dat de trui, die gebreid is van hondenharen, gemaakt is door de moeder van een aangetrouwde tante van mijn man, Liesbeth van Hövell- van Ogtrop. Ze hadden een hond met vrij lange haren en daar heeft ze het van gemaakt!!! Ik zal tzt meer van haar horen erover, maar ik dacht dat je dat wel grappig zou vinden, als brei-goeroe!
  Deze trui staat op de folder vd tentoonstelling.

  Succes met je boek,
  hartelijke groet uit Brabant,
  Adrienne

Leave a Reply